Maaike Hartjes

(Amsterdam, 1972)

 

Biografie

Al op de kleuterschool maakte Maaike Hartjes haar eerste stripje. Schrijven kon ze toen nog niet; haar juf zette de tekst bij de tekeningen.

Jaren later studeerde Hartjes aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, richting Illustratieve Vormgeving. Ook tijdens haar studie aan de Kunstacademie bleef ze strips tekenen. Toen Hartjes definitief besloot striptekenaar te worden, was haar werk aanvankelijk realistisch. Ze publiceerde in small press bladen.

Later begon ze haar haar kleine autobiografische dagboekjes. Hartjes gaf de dagboekjes in eigen beheer uit, waarvan er zelfs één in 1995 door het Stripschap werd genomineerd voor het Album van het Jaar.

In 1995 zette Hartjes haar eigen tekenstudio op, De Zwarte Handel, waar ook striptekenaars als Mark Hendriks en Floris Oudshoorn werken. Daarnaast is ze de oprichter van Old Cake Comix, een organisatie voor vrouwelijke striptekenaars. Inmiddels wordt Hartjes, samen met Gerie Hondius en Barbara Stok, gerekend tot De Grote Drie van de ‘vrouwenstrips’. Ze is een van een nieuwe generatie stripmakers: de autobiografische striptekenaars.

Hartjes heeft een wekelijkse stripcolumn in Viva waar ze in haar luchtige en kleine tekenstijl haar belevenissen vertelt. Daarnaast worden haar stripjes gepubliceerd in stripbladen als Zone 5300 en De Stripper.

Samen met haar vriend Mark Hendriks maakte Hartjes een getekend reisverslag, getiteld Hong Kong Dagboek (2008).

Maaike Hartjes woont en werkt in Amsterdam.

Bibliografie


Prijzen

1995 Nominatie album van het jaar (Stripschap)