Pieter Geenen

(, 1955)

 

Nieuws

Biografie

Pieter Geenen studeerde aan de kunstacademie te ‘s-Hertogenbosch. Daarna was hij freelance illustrator en werkte onder andere voor Vrij Nederland, de VPRO, Algemeen Dagblad en Trouw.

Vanaf 1994 maakt Pieter Geenen strips. Aanvankelijk in opdracht, maar na een tijdje begon Geenen eigen plannen te ontwikkelen en te tekenen. Zo ontstond Het dagboek van Anton Dingeman, een strip over het leven van een gewone man in het Nederland van nu. Het dagboek van Anton Dingeman eenentwintig jaar lang stond Anton Dingeman elke dag in Trouw. En nu is hij dit voorjaar met pensioen gegaan. Als doekje voor het bloeden heeft Pieter Geenen Dingemans beste inzichten gebundeld, gelardeerd met Weetjes van de Week: Anton Dingeman was hier ligt nu in de winkel!

Anton Dingeman was hier

Eenentwintig (21) jaar lang was Brave Burger Anton Dingeman zes (6) dagen per week in dagblad Trouw getuige van de actualiteit, die hij altijd even vriendelijk bescheiden wist te relativeren. Voor menigeen was hij een baken van rust in het nieuwsgeweld van de dag. En nu is hij dit voorjaar met pensioen gegaan. Niet alleen zijn trouwe schare lezers in zijn eigen dagblad waren in shock, ook columnisten van collega-dagbladen zoals de Volkskrant. Sylvia Witteman riep in vertwijfeling op Twitter: ‘Waarom?!’ Margriet Oostveen vroeg direct belet bij zijn schepper Pieter Geenen en moppert: ‘Ophouden kan natuurlijk volstrekt niet.’ Maar hij doet het toch. Sterker nog, de nuchtere Anton Dingeman, die alleen maar soms héél even zijn zelfbeheersing verloor, zit inmiddels in Italië. Als doekje voor het bloeden heeft Pieter Geenen in Anton Dingeman was hier Dingemans beste inzichten gebundeld, gelardeerd met Weetjes van de Week. Voor iedereen die Anton Dingeman, net als wij, nu al mist. Maar ook voor al die anderen die de afgelopen 21 jaar alle inzichten van Dingeman hebben moeten missen, omdat ze per ongeluk op een andere krant waren geabonneerd. Anton Dingeman heeft zijn sporen achtergelaten, Anton Dingeman was hier.

Klik hier voor een leuk fragment van Pieter Geenen in het televisieprogramma Brommer op zee

Bibliografie


Prijzen

2012 Inktspotprijs voor de beste politieke prent van het jaar