Reid, Geleijnse & Van Tol

 

 

Biografie

Toen ze alledrie in Amsterdam studeerden, kwamen John Reid (1968), Bastiaan Geleijnse (1967) en Jean-Marc van Tol (1967) bij hetzelfde dispuut terecht. Hun eerste gezamenlijke onderneming was het schrijven van cabaretteksten. Het klikte.
De samenwerking werd voortgezet in een ander gezamenlijk project: een stripverhaal. Voor deze strip, Heibel in Hong Kong werd de naam ‘Sukke’ verzonnen voor een van de personages. Het drietal vond die naam (gebaseerd op het studentikoze ‘sukken’: iemand het bloed onder de nagels vandaan treiteren door zuigende vragen te stellen) voor de strip niet geschikt.

Toen niet lang hierna het Amsterdamse studentenblad Propria Cures belde met het verzoek een kerstcartoon te tekenen, werd de naam van stal gehaald. De naam ‘Fokke’ was er snel bij verzonnen. Het drietal maakte enthousiast een Fokke & Sukke kerstcartoon, met een eendje en een kanarie in de hoofdrol, maar de redactie van Propria Cures vond het geen realistische strip: “Vogeltjes kunnen niet praten”. Reid, Geleijnse & Van Tol bleven insturen en vanaf Pasen 1994 verschenen de cartoons steeds regelmatiger in Propria Cures.

Uitgeverij De Harmonie zag ook iets in Fokke & Sukke, en in 1997 was het tijd voor de eerste Fokke & Sukke bundel.
De Fokke & Sukke cartoons verschenen na Propria Cures in diverse strip- en studentenbladen.
Nog steeds verschijnt de cartoon in diverse (studenten)bladen en kranten.