Wim T. Schippers

(Groningen, 1942)

© VPRO

 

Biografie

Nederlands televisiemaker, beeldend kunstenaar en schrijver Wim T. Schippers is een duizendpoot.

Na zijn studie aan de latere Rietveld Academie, richtte hij zich op de ‘a-dynamische kunst’. Dit kenmerkte zich volgens Schippers door ‘waarachtige oninteressantie’, ‘stijlloosheid’ en ‘slapte’. Het bestrijken met pindakaas van een galerievloer in 1969 was een ultiem voorbeeld daarvan.

Zijn televisiecarrière bij de VPRO begon in 1967 toen hij gevraagd werd voor het nieuwe jongerenprogramma Hoepla!. In de eerste aflevering van het programma (28 juli 1967) liep het model Phil Bloom bloot door het beeld, wat leidde tot veel geschokte reacties. In de volgende aflevering was Bloom opnieuw te zien. Ze las een stukje voor uit het dagblad Trouw. Toen ze de krant liet zakken bleek ze geheel naakt te zijn. Het incident leidde tot Kamervragen en zelfs opzeggingen van het VPRO-lidmaatschap. Na de derde aflevering werd het programma stopgezet.

Vanaf 1971 maakte Schippers De Fred Hache Show en Van Oekel’s discohoek.
Tussen 1995 en 2002 presenteerde Schippers de Nationale Wetenschapsquiz. In 1997 was Schippers de presentator van Zomergasten en in 2002 presenteerde hij het wetenschapsprogramma Flogiston.

Bibliografie


Prijzen