Begane grond

Hans Tentije

In Begane grond gaat Hans Tentije in lange, verhalende gedichten vol scherpe waarnemingen opnieuw op zoek naar dat wat het voorstellingsvermogen te boven gaat. Herkenbare taferelen en treffende vergezichten combineert hij met het ongrijpbare en onaanraakbare. Zijn zoeken in precieze woorden en frasen brengt zijn poëzie ‘licht dat alles verheldert, maar niets verklaart.’

Hans Tentije bouwde sinds zijn debuut Alles is er in 1975 aan een uniek oeuvre van zestien dichtbundels. Hij ontving er in het najaar van 2017 de Constantijn Huygensprijs voor. Een terechte en tegelijk verrassende keuze, want de oeuvreprijs is namelijk de afgelopen vijf jaar niet meer aan een dichter uitgereikt. De jury prees Tentijes poëzie om zijn ‘trefzekere observatie, oog voor detail en rake typeringen van personages en landschappen.’ Eerder werd Tentijes werk bekroond met onder andere de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs, de Herman Gorterprijs en de Karel van de Woestijneprijs.

Bestelformulier


  Voornaam

  Achternaam

  Adres*

  Postcode*

  Plaats*

  E-mail

  Opmerkingen

  Aantal exemplaren

  Betaalwijze

  Welkom bij De Harmonie Winkel

  Alle leverbare titels zijn te bestellen door een druk op de knop Bestel.

  Betaling is mogelijk door het bedrag per bank over te schrijven. Zodra wij uw betaling ontvangen hebben wordt uw bestelling verstuurd. Wij streven ernaar uw bestelling zo snel mogelijk te verzenden.

  Na ontvangst van uw bestelling krijgt u van ons een bevestiging met daarin de totale kosten. Boven de € 20,- rekenen wij geen verzendkosten.

  Retourneren van het artikel is mogelijk binnen 14 werkdagen na verzending. Retourzendingen worden geaccepteerd, mits het artikel onbeschadigd en deugdelijk verpakt is en de originele factuur is bijgevoegd.

  Verdere informatie vindt u in onze Algemene Voorwaarden.

  Andere boeken van deze auteur

   

  Algemene info

  Leverbaar Ja
  ISBN 9789463360654
  paperback
  Aantal pagina's 64
  Prijs € 16,90
  NUR
  oktober 2018

  Genres Poëzie
  Omslag Josepha Hulskes


  Recensies

  '

  Al lezend krijg je het gevoel dat wat verdwenen is, nog onder handbereik ligt, dat de geschiedenis voortdurend met je mee wandelt, als een ongrijpbare schaduw. Een ‘schaduwarchief’, noemt hij het, ‘vol schrikseconden / en langgerekte ogenblikken’. Taal kan de tijd misschien vertragen, stilzetten gaat niet, en het slotgedicht leest als een voorbereiding op het onvermijdelijke afscheid: “wat moeten je kamers en hun voorwerpen straks / als je ze eenmaal de rug toekeert”.

  Maar zelfs als de stem verstomt, hebben de meeslepende woorden op onvermoede plaatsen hun sporen nagelaten. Want Tentije is een uitzonderlijk dichter. ‘Begane grond’ bevestigt dat nog eens.

  '

  Janita Monna, Trouw (25 november 2018)