Gelukkige Lippen

Jacob Groot

Zingen de stemmen van de popmuziek diepzinnig? De dichter Jacob Groot volgt hun spel met de tekst als hoge kunst.

Gelukkige Lippen is een studie over de manoeuvres van de zingende stem: wat ze verhult door ons te verleiden. In acht barokke, vindingrijke beschouwingen probeert Groot door te dringen tot haar verborgen agenda. Hij luistert nauw en laat het onderscheid tussen hoge en lage cultuur verdwijnen. Aan de hand van een schlager ontwerpt hij een poëtica. Hij grijpt naar de begripsleer van de radio uit zijn kindertijd, mediteert over Presley, overhoort The Beatles, bidt met David Bowie, droomt weg over de ideale muziek en wordt het liefst verlost door een vrouwenstem. Gelukkige lippen laat zich lezen als een mentale geschiedenis, een muzikale archeologie en een ongewone verhandeling over alledaagse schoonheid.

Een aantal van deze essays verscheen eerder in De Revisor.

Bestelformulier


  Voornaam

  Achternaam

  Adres*

  Postcode*

  Plaats*

  E-mail

  Opmerkingen

  Aantal exemplaren

  Betaalwijze

  Welkom bij De Harmonie Winkel

  Alle leverbare titels zijn te bestellen door een druk op de knop Bestel.

  Betaling is mogelijk door het bedrag per bank over te schrijven. Zodra wij uw betaling ontvangen hebben wordt uw bestelling verstuurd. Wij streven ernaar uw bestelling zo snel mogelijk te verzenden.

  Na ontvangst van uw bestelling krijgt u van ons een bevestiging met daarin de totale kosten. Boven de € 20,- rekenen wij geen verzendkosten.

  Retourneren van het artikel is mogelijk binnen 14 werkdagen na verzending. Retourzendingen worden geaccepteerd, mits het artikel onbeschadigd en deugdelijk verpakt is en de originele factuur is bijgevoegd.

  Verdere informatie vindt u in onze Algemene Voorwaarden.

  Andere boeken van deze auteur

   

  Algemene info

  Leverbaar Ja
  ISBN 9789061697145
  paperback
  Aantal pagina's 160
  Prijs € 18,90
  NUR 323
  november 2004

  Genres Essay, Non-fictie, Proza


  Recensies

  ''Wat een materiaal, verpletterend! In verkeerde handen zou het beslist een soort oersoep geworden zijn waarin je als argeloze lezer verbijsterd verzuipt, maar Jacob Groot weet precies wat hij wil en hoe hij dat moet bereiken. (...) Groot heeft een ongekend sterke vermogen tot metaforisch-metafysisch luisteren, waardoor het zelfs geen verwondering wekt een Rilke-citaat aan te treffen bij regels over onze eigen Jerney Kaagman. Met zijn gelukkige hand van schrijven laat Jacob Groot een heel bijzondere eigen stem horen.''

  Meander (19 december 2004)

  ''Gelukkige lippen van Jacob Groot is het verst reikende boek over popmuziek dat ik ooit las. Lyrisch, maar bovenal analytisch. Eigenlijk is het "een verzameling stukken over de zingende stem". Wat is zingen eigenlijk? Wat luisteren naar een zangstem? "Wat de stem verbergt is haar wezen. Open en bloot ligt ze, zichzelf gebruikend terwijl ze gebruikt wordt." En: "In het zingen is de stem met zichzelf alleen, dacht ik ooit, net als ik dat ben. Maar het zingen zingt ook voor zichzelf, de zanger zong zich in tweeën..." Zo beschrijft Jacob Groot hoe hij zijn eerste Elvis-plaatje opzet: "Om er een eind aan te maken onthul ik de single, ijsbaan van git, vlij het zwarte licht op het rubberen vel en laat het saffier in de berm om de begingroef beven. De wind van de stilte. Het ijs kraakt..."''

  VPRO-gids (18 december 2004)