Genieten voor miljoenen

Carel Peeters

Nu over cultuur gesproken wordt alsof het het exclusief speeltje is van een verwende elite, valt niet meer te ontkennen dat de populaire en commerciële cultuur steeds meer de dienst gaat uitmaken, tot en met de bezuinigingen op cultuur door volksvertegenwoordigers met rechts-populistische sympathieën. Cultuur wordt alleen nog wat de massa cultuur vindt.

Maar wat vindt die massa cultuur? Wat zijn de verlangens, obsessies, frustraties en voorkeuren van de miljoenen en hoe uiten die zich? Wat zouden wij allemaal goed en mooi moeten vinden volgens de populaire canon? Daarop probeert literair criticus Carel Peeters antwoord te geven in zijn boek Genieten voor miljoenen, waarin hij zich van een nieuwe kant laat zien.

In een reeks toegankelijk geschreven essays vraagt hij zich af wat er zich onder de oppervlakte afspeelt van populaire cultuur. Ook jongeren zullen door zijn kritische benadering worden aangesproken. Peeters vraagt zich af waarom er zo uitbundig met de tanden bloot wordt gelachen. En wat heeft de sneaker tot zo’n gewild schoeisel gemaakt? Wat betekent de combinatie van zakken in de spijkerbroek en de macho-elleboog? Waarom heeft het T-shirt zijn beste tijd gehad? En waarom dragen juist mannen als Bernie Madoff en Tiger Woods een pet?

Andere boeken van deze auteur

 

Algemene info

Leverbaar Nee
ISBN 9789061699606
paperback
Aantal pagina's 144
Prijs € 16,90
NUR 323
december 1969

Genres Essay, Non-fictie, Proza
Omslag Rob Westendorp


Recensies

''Een scherpzinnig en erudiet, maar toch lichtvoetig boek''

André Keikes, Leeuwarder Courant (01 november 2010)

''Bij vlagen een zeer amusant boek''

Beatrijs Ritsema, HP/De Tijd (01 november 2010)

''Een zeer verfrissende vorm van cultuurkritiek. [...] In het doorprikken van rebelse en alternatieve illusie weet hij met gedoseerde eruditie relevante voorbeelden te vinden bij allerlei wetenschappers, maar ook bij allerlei schrijvers. [...] een inspirerende bundel.''

Openbaar bestuur (01 juni 2011)

''Aantrekkelijke cover (tekeningen in blauw tegen een goudkleurige achtergrond en met witte belettering), het handzame formaat en lekker herkenbare onderwerpen die veel lezers aan zullen spreken. [...] Gericht op en aantrekkelijk voor een breed en jong publiek.''

NBD Biblion (10 november 2011)