Het gebeurde

Dirk Ayelt Kooiman

‘Hij had er altijd een hekel aan gehad terug te kijken naar het verleden. Personen van vroeger, of hij nu goede of slechte herinneringen aan hen bewaarde, ging hij uit de weg. Beladen plaatsen, van straten tot halve stadsdelen, meed hij. Bracht iemand ongevraagd zijn persoonlijke achtergrond naar voren, zijn naaste familie, zijn kinderjaren, dan werd zijn afkeer groter naarmate het relaas verder afdaalde in de tijd.’

Zo opent Het gebeurde van Dirk Ayelt Kooiman, die op 2 oktober 2018 onverwacht overleed. Hij was bezig aan de voltooiing van wat nu zijn laatste boek blijkt te zijn. Nog vijf pagina’s moest hij schrijven. In samenspraak met de erven Kooiman brengt De Harmonie deze roman uit. Ook zonder slot is duidelijk dat Kooiman het métier tot in de puntjes beheerst: zorgvuldige formuleringen, beheersing vanverteltechnieken, zinderende spanning.

De schuchtere ik-persoon verlaat op jonge leeftijd het ouderlijk huis als hij de kerk afzweert en vervolgens door zijn moeder afgewezen wordt. Hij vindt niet alleen kost en inwoning bij fotograaf Henk, eigenaar van Studio, maar ook diens vrouw.

Kooimans gehele oeuvre is verschenen bij De Harmonie. Hij debuteerde in 1971 met de verhalenbundel Manipulaties. De roman De grote stilte (1975) werd bekroond met de C.W. van der Hoogtprijs. Met Montyn verwierf hij grote bekendheid, een documentaire roman over het onwaarschijnlijke leven van kunstenaar Jan Montyn.

Bestelformulier


Voornaam

Achternaam

Adres*

Postcode*

Plaats*

E-mail

Opmerkingen

Aantal exemplaren

Betaalwijze

Welkom bij De Harmonie Winkel

Alle leverbare titels zijn te bestellen door een druk op de knop Bestel.

Betaling is mogelijk door het bedrag per bank over te schrijven. Zodra wij uw betaling ontvangen hebben wordt uw bestelling verstuurd. Wij streven ernaar uw bestelling zo snel mogelijk te verzenden.

Na ontvangst van uw bestelling krijgt u van ons een bevestiging met daarin de totale kosten. Boven de € 20,- rekenen wij geen verzendkosten.

Retourneren van het artikel is mogelijk binnen 14 werkdagen na verzending. Retourzendingen worden geaccepteerd, mits het artikel onbeschadigd en deugdelijk verpakt is en de originele factuur is bijgevoegd.

Verdere informatie vindt u in onze Algemene Voorwaarden.

Andere boeken van deze auteur

 

Algemene info

Leverbaar Ja
ISBN 9789463360838
paperback
Aantal pagina's 208
Prijs € 19,90
NUR 301
oktober 2020

Genres
Omslag Bureau Merkwaardig


Recensies