De reis van Manie schaafijs

Zindzi Zevenbergen , Hedy Tjin

De meeste mensen hebben vast weleens een schaafijskar op de markt, Keti Koti of het Kwaku-festival gezien. Maar wat niet iedereen weet is dat het waarschijnlijk de overgrootvader van Hedy Tjin is geweest, Francisco de Freitas, die het ijs jaren
geleden in Suriname introduceerde. Dit fascinerende familieverhaal was de inspiratie voor Manie Schaafijs, schitterend geïllustreerd door Tjin zelf.

 

De jonge Francisco verlaat het paradijselijke eiland Madeira op zoek naar werk en geluk. Ondanks vele tegenslagen en voortdurende heimwee weet hij een bestaan op te bouwen in Suriname. Om zijn gezin te kunnen blijven onderhouden, besluit hij enige tijd voor werk naar Trinidad te vertrekken. Daar ontdekt hij het schaafijs, dat op allerlei manieren verlichting biedt in zijn bestaan. Het veelstemmige Manie Schaafijs is een ode aan de orale traditie van Suriname. Zevenbergen en Tjin dompelden zich naast de geschiedenis van hun vaderland ook onder in die van Madeira, Brazilië en Trinidad. Van de historische feiten, gecombineerd met de geestige en soms tegenstrijdige overgeleverde verhalen van familieleden, maakt Zevenbergen spannende fictie voor kinderen rond de tien jaar. Maar dit verhaal over migratie en een nieuw thuisland is minstens even interessant voor volwassenen.

Andere boeken van deze auteur

 

Algemene info

Leverbaar Nog te verschijnen
01 juni 2023
ISBN 9789463361804
paperback
Aantal pagina's
Prijs € 22,50
NUR


Genres Kinderboeken
Omslag Lyanne Tonk

Illustrator Hedy Tjin

Recensies