Len Munnik

(Hengelo, 1945)

 

Biografie

Len Munnik tekent liever dan dat hij praat. Logisch als je je hele leven nauwelijks iets anders hebt gedaan en je tekeningen meer blijken te zeggen dan duizend woorden. Het geheim van Munniks pennenvruchten: ze zijn in één opslag duidelijk.

Len Munnik tekent al zijn hele leven en legde zich als grafisch ontwerper steeds meer toe op tekenen voor actiegroepen en vredesbewegingen. In de jaren zeventig begon hij met tekenen voor het IKV en tegen de apartheid. Hij tekent voor Wakker Dier, de Dierenbescherming, tegen de oorlog, voor Milieudefensie maar ook voor de Triodos bank, Opzij en de NCRV gids. Al meer dan vijfentwintig jaar tekent hij voor dagblad Trouw.

Len is zelf een enorme natuur- en dierenliefhebber en vindt het afschuwelijk dat de dieren in de bio-industrie nauwelijks ruimte hebben. Hij ervaart het iedere dag weer als een cadeau om de dag te mogen beginnen met het voeren van zijn geiten en kippen en het rapen van de eitjes voor het ontbijt. Na het lezen van de kranten begint hij rond negen uur in zijn atelier aan de tekening van die dag.

Voor Trouw bepaalt hij zelf het onderwerp en wanneer hij het beeld erbij heeft bedacht begint de schets. Het maken van een tekening duurt in feite vaak een hele dag. Als het idee eenmaal is ontstaan kan de tekening in korte tijd klaar zijn.

Bibliografie


Prijzen

1989 Ton Smitspenning 1996 Inktspotprijs