Willem

(Ermelo, 1941)

 

Nieuws

Biografie

Willem groeide op in een gereformeerd en Oranjegezind gezin in Ermelo. Na zijn diensttijd studeerde hij een aantal jaren aan de Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving in Den Bosch.

Willems cartoonistenloopbaan begon toen hij voor het studentenweekblad Propria Cures tekende. Daar ontmoette hij een redacteur van Provo, het tijdschrift waarin hij in 1965 actief werd. Een jaar later werd hij medeoprichter van het blad God, Nederland en Oranje, dat diverse malen in beslag genomen werd.

In 1968 verhuisde Willem naar Parijs, waar hij nog steeds woont en werkt. In Parijs begon hij te tekenen voor meer satirische bladen als Hara Kiri en L’enragé.
Zijn eerste boek, Billy the Kid, kwam in 1968 uit in Nederland. Daarna verschenen onder meer De lotgevallen van Piet Por,, Rust & Orde en het Franse Les avontures du Prince Bernhard. Niet alleen in Nederland en Frankrijk, maar ook in Italië, Zwitserland, Duitsland en de Verenigde Staten is werk van hem verschenen.

Sinds 1982 werkt Willem voor het Franse Libération, waarvoor hij dagelijks een cartoon maakt, en wekelijks voor Charlie Hebdo. Ook tekent Willem voor Le Monde en voor HP/De Tijd, waarin hij elke week een pagina vult.

In 1998 organiseerde het Institut Néerlandais in Parijs een grote overzichtsexpositie van zijn werk. Aan het einde van dat jaar waren Willems tekeningen ook te zien in Galerie Lambiek te Amsterdam.