Binnenland 1

Ronald Snijders , Fedor van Eldijk

Hoorde u dat nou goed? De radio staat aan en de presentator zegt:
‘Het Andries Knevelmuseum is afgelopen nacht getroffen door een felle brand, de westvleugel en het dertien verdiepingen tellende Kneveldrome brandden volledig uit. Verderop in de uitzending een interview met tandarts De Greef over de deze week in opspraak geraakte satanische tandheelkundige sekte. En de soap Goede Tijden Slechte Tijden is voor het derde achtereenvolgende jaar herdacht met een stille tocht.’

Dit soort absurde onderwerpen, radiogesprekken en nieuwsberichten waren wekelijks te horen bij de VPRO op Radio 1 in het actualiteitenhoorspel Binnenland 1, ‘het radiomagazine met nieuwsfictie vanuit de binnenwereld’. De papiervriendelijkste teksten, geschreven door Ronald Snijders en Fedor van Eldijk, zijn nu bijeengebracht in Binnenland 1. Een uniek document van een inmiddels verdwenen radioprogramma. Een boek waarbij u voortdurend zult denken:
las ik dat nou goed?

Bestelformulier


  Voornaam

  Achternaam

  Adres*

  Postcode*

  Plaats*

  E-mail

  Opmerkingen

  Aantal exemplaren

  Betaalwijze

  Welkom bij De Harmonie Winkel

  Alle leverbare titels zijn te bestellen door een druk op de knop Bestel.

  Betaling is mogelijk door het bedrag per bank over te schrijven. Zodra wij uw betaling ontvangen hebben wordt uw bestelling verstuurd. Wij streven ernaar uw bestelling zo snel mogelijk te verzenden.

  Na ontvangst van uw bestelling krijgt u van ons een bevestiging met daarin de totale kosten. Boven de € 20,- rekenen wij geen verzendkosten.

  Retourneren van het artikel is mogelijk binnen 14 werkdagen na verzending. Retourzendingen worden geaccepteerd, mits het artikel onbeschadigd en deugdelijk verpakt is en de originele factuur is bijgevoegd.

  Verdere informatie vindt u in onze Algemene Voorwaarden.

  Andere boeken van deze auteur

   

  Algemene info

  Leverbaar Ja
  ISBN 9789061699019
  paperback met cd
  Aantal pagina's
  Prijs € 21,90
  NUR 372
  2009

  Genres Fictie, Proza, Verhalen


  Recensies

  ''Een hilarisch boek dat je niet in één keer uit moet lezen compleet met cd met radiohoogtepunten.''

  Zone 5300 ()

  'Het boek is al verschenen in april, maar ik sla het nog elke dag open. Dan wil ik weer even dit nieuwsbericht lezen: 'Domino Day komt dit jaar met een speciale variant: The White Edition. Vergelijkbaar met de dresscode van het dance-evenement Sensation zullen er alleen witte steentjes worden geplaatst.' En dan nog weer even over de jongste uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek: 'Mannen met een pistool hebben vaker gelijk dan mannen zonder pistool.' En over veel meer: het recht op inspraak van vier miljoen oversteekmoeders, de cursus preventief schilderen of de vondst van een brand uit de Romeinse tijd, bij opgravingen in Ootmarsum. 'De schade is enorm. De brandweer was snel ter plaatse en voorkwam zo dat de brand oversloeg naar andere oude beschavingen.' Dit soort berichten zijn te vinden in Binnenland 1, een boek en een cd, met een ruime keuze uit de teksten van het gelijknamige radioprogramma dat in het seizoen 2007-2008 wekelijks te beluisteren was op Radio 1. Toen bleef ik er al voor thuis en luisterde elke zaterdagavond, tussen half zeven en zeven, naar al dit verzonnen nieuws, afgewisseld met namaakjingles, schijnaankondigingen, scheve gesprekken, ontsporende reportages en regelrechte onzin. Waarom luisterde ik toen, en waarom blijf ik nu weer luisteren? Omdat humor nu eenmaal leuk is, ja. Door het spel ook denk ik. Spelen met radio. Misschien is het typisch iets voor jongetjes: knutselen met stemmetjes, riedels, hoorspelgeluiden. De spanning van de omslag: proberen namaakradio onmerkbaar te laten overlopen in parodieradio. Spelen met de formats van de echte nieuwszenders. 'Buiten gebeurt het - binnen zit Ronald Snijders.' En daarbij hoort dan ook het plezier in het spelen met jargon, stijltjes, toontjes, taaltjes, clichés - waarvoor al die nepgesprekken met nepbestuurders een ideale gelegenheid bieden. Maar er speelt ook nog iets meer mee, zoals bij elke verslaving: een gevoel een troost en bevrijding. De troost dat er naast de officiële wreld van de officiële nieuwsradio nog andere werelden zijn, waarin heel andere dingen mogelijk zijn. Dat is de tegenwereld waarin Sonja Barend vernoemd wordt naar een pas ontdekte ster. De oud-presentatrice 'zal vanaf mei volgend jaar door het leven gaan als Orion 108-B'. Het is ook de wereld waarin niet het publiek, maar de scheidsrechter 'oerwoudgeluiden' maakt als een van de beide donkere spelers vab Blauw-Wit aan de bal is.' Die tegenwereld is vaak dichterbij dan je denkt. Het is vooral een kwestie van perspectief, zo leert Binnenland 1 ons.'

  NRC Handelsblad ()