Hanco Kolk

(Den Helder, 1957)

 

Nieuws

Biografie

Samen met Peter de Wit (tekenaar van de strip Sigmund) vormt Hanco Kolk al sinds 1984 een creatief duo.
Voor de Nederlandse televisie maakten en presenteerden ze de Teleac-cursus Striptekenen. Ook als het duo Mannetje en Mannetje haalden ze sketch-gewijs de Nederlandse televisieschermen. Verder hebben ze samen een uitgeverij opgericht, de Plaatjesmaker, en maakten ze de strip Gilles de Geus. Daarnaast maken Kolk en De Wit samen de strip S1ngle, die in meer dan vijftien dagbladen te lezen is en die als spin-off drie seizoenen als tv-serie te zien was.

Hanco Kolk ontwierp het bewegende trommelaartje voor de website van De Harmonie.
In 2007 verscheen het magnum opus van Kolk, Meccano – de Ruwe Gids, dat als een van de klassiekers van de Nederlandse strip gezien mag worden. Eind 2011 verscheen Tot ziens, Justine Keller waarvoor hij samenwerkte met muzikant Spinvis.

In cultureel tijdschrift Ons Erfdeel wordt Hanco Kolk als volgt omschreven:
‘Als we in ons taalgebied één auteur van stripverhalen een duizendpoot mogen noemen, dan is dat wel Hanco Kolk. Hij draait zijn hand niet om voor humoristische avonturenverhalen, grafische experimenten én vernieuwende satire. (…) Kolks talent als verteller is even groot als zijn grafische vernuft, zo heeft hij als smaakmaker van het Nederlandse beeldverhaal uitvoerig bewezen in de laatste dertig jaar. Zijn oeuvre weerspiegelt een diversiteit aan stijlen, waarbij het verhaal nagenoeg altijd een belangrijke plaats krijgt. Grafisch heeft hij aangetoond dat je met eeen stripverhaal ook grensverleggend werk kunt leveren, zonder je te moeten beperken tot puur illustratieve experimenten. (…) Hanco Kolk heeft een grote invloed gehad op de ontwikkeling van het beeldverhaal in Nederland en zijn werk blijft tot vandaag verrassend en uitdagend.’

Bibliografie


Prijzen

1994 Stripschappenning
1994 NZH-prijs
1995 Stripschappenning
1996 Stripschapprijs voor het gehele oeuvre
1997 Stripschappening
2006 Nominatie voor Album van het jaar 2006 voor Cocktail S1ngle
2007 Stripschapprijs voor het Beste Album in de categorie Nederlands Avontuur en Vermaak voor S1ngle Glamour
2008 Stripschapprijs voor Meccano – de ruwe gids in de categorie Nederlands Literair
2010 Stripschappenning voor S1ngle Trio