Ian McEwan

(Aldershot, 1948)

© Joost van den Broek

 

Nieuws

Biografie

Ian McEwan werd geboren in de Engelse garnizoensplaats Aldershot en bracht zijn jeugd door in Singapore en Tripoli.
Toen hij elf jaar was, stuurden zijn ouders hem naar een kostschool in Engeland. Het vertrek naar Engeland, dat hij in The Child in Time beschrijft, was duidelijk een breekpunt in zijn leven.
Na zijn kostschool had hij een aantal baantjes en studeerde aan Sussex University. Daarna volgde McEwan als enige student met succes de studie Creative Writing aan de University of East Anglia. Malcolm Bradbury was een van zijn docenten in Norwich.

McEwan vond in 1973 een literair agent en verhuisde een jaar later naar Londen. Hij werkte als journalist en kreeg een aantal werkbeurzen toegekend.
McEwan werd in 1975 in één klap wereldberoemd met zijn verhalenbundel De laatste dag van de zomer, die eerst in Nederland verscheen, daarna in Engeland en vervolgens in nog vele landen. Zijn romans en verhalen zijn inmiddels in meer dan dertig landen verschenen.

Het vroegere werk van McEwan is voornamelijk sinister en de duistere kant van de mens was vaak het onderwerp van zijn boeken. Met The Child in Time kwam daar verandering in. Het boek is realistischer en milder dan voorgaande. Deze lijn zette zich de afgelopen jaren door met als gevolg dat Atonement (Boetekleed) met recht gezien wordt als een hoogtepunt in zijn oeuvre.

Een aantal van zijn romans zijn verfilmd, zoals The Innocent, The Cement Garden, The Comfort of Strangers, Enduring Love en Atonement.

Andere romans die van hem verschenen bij De Harmonie zijn Zaterdag, Solar, Suikertand, De dagdromer – Ian McEwans enige kinderboek, Aan Chesil Beach en De kinderwet.

Wim Brands interviewt Ian McEwan over De kinderwet